Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Fessünk játékot!

eni.co treasures
eni.co treasures
2020.01.13 14:40

Szeretnél egyedi, saját kézzel készített fajátékot adni a gyereked kezébe, de ötleted sincs, mire figyelj, amikor festéket választas? Figyelj, segítek! 

Első lépés


Vedd figyelembe a gyereked képességeit, korát vedd figyelembe, amikor játékot készítesz neki! Ne rontsd el egyikőtök örömét sem azzal, hogy mondjuk 10x10 cm-es fa kockákat szeretnél a 8 hónapos babád kezébe adni, mert nem fog tudni játszani olyan dolgokkal, amik még túl nagyok, nagyon bonyolultak, vagy olyan képességet igényelnek tőle, amitől még messze áll.

Azt is vedd figyelembe, hogy milyen technikai tudásod van, és milyen szerszámokkal rndelkezel, azokat biztonságal milyen szinten tudod kezelni. A mai naig vannak a mi műhelyünkben olyan szerszámok, amik dedikáltan nem nekem valók, mikőzben rndkívül jól szoktam mulatni, amikor a páromnak jut az a feladat, hogy a lombfűrésszel vágjon ki finom vonalas formákat, íveket. Jobb, ha nem kontárkodunk egymás munkájába.  

Hogyan válassz a tervek közül? 

Érdemes az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladni, hogy közben mi is fejlődhessünk a technikai kihívások révén. Első lépésként a képen szerplő figurák közül ne a szarvast akard elkészíteni. Minden figurának megvan a maga technikai kihívása, de hatalmas öröm, amikor ezeket le tudjuk győzni. Szóval csak bátran! 

Ha kigondoltuk a figurát, és el is készültünk vele utlsó simításként a festés, vagy csak simán a lakkozás vár ránk. Ha nem is festjük le a játékot, a lakkozást mindeképpen ajánlom, mert amellett, hogy hagyja lélegezni a felületet a tiszítást is nagyban megkönnyíti. Rááadásul ha nem tudtunk tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagot szerzni, akkor a lakkal megfelelően meg tudjuk akadályozni, hogy az esetleges szermaradványokat lenyalogassa a gyerek például a fakockáról. 

Mivel fesd le a játékot?

A festéssel egszen más karaktert adhatunk egy-egy figurának. Lehet a természeteshez hasonló színekkel dolgozni, lehet fantázia vlágot alkotni az elkészíükt munkákból. A fenti képn jól látszik, hogy a gyerekek szabad kezet kaptak a dekorálásra. 

Érdemes végiggondolni, hogy milyen felületet szeretnénk a festés után kapni. Szeretjük látni a fa eredeti, természets struktúráját, erezetét, vagy inkább eltakarnánk ezeket?

Ha szeretnénk hangsúlyozni a fa szépségét, mindeképpen fapácban gondolkozzunk a színezés kapcsán. A vizes bázisú fapácot a felhasználási területtől függően lakkozzuk, vagy viaszoljuk. Lakkozásnál is mindeképpen olyan lakkot válasszunk, ami nem csak hogy vizes bázisú, de gyerekbarát minősítésű is. Ez garantálja ugyanis, hogy semmiféle olyan vegyi anyag nincs benne, ami mérgező lenne. 

Ha nem ragaszkodunk a fa erezetének látványához, vagy nincs időnk kétszer lekenni minden darabot, akkor a lazúr a jó választás, mert egy lépésben ad teljes fedést, és ráádásul lakk alapú, tehát nem kell a lakkal külön átkeni a játékot. 

Mutatok még ötletadóként néhány játékot, amit az elmúlt években készítettem a gyerekeknek.